'T mooie Hageland

Open landschappen, historische hoeves en prachtige panorama’s zijn de troeven van ons mooie Hageland.

Wandelen

Er werd een speciaal wandelnetwerk voor de Getevallei uitgestippeld. Dit wandelnetwerk telt ruim 250 km zorgvuldig uitgekozen trajecten, over rustige veelal onverharde wegen. Het netwerk werd in 2016 verkozen tot het beste wandelproduct van België.

Een wandelkaart kan je bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be of vind je terug in de vakantiestudio.

Het wandelnetwerk Getevallei situeert zich in het oostelijk gedeelte van het Hageland.

Hier vind je eindeloze akkers en weiden, afgeboord met populieren en tal van fruitaanplantingen. Deze fruitgaarden sieren in de lente de streek met een overweldigende bloesemweelde en bieden in de herfst een rijkdom aan appels en peren. De rivier De Gete vormt de geografische grens met Haspengouw.

De Getevallei vormt een prachtig, groen lint met een grote natuurwaarde. Wat hoger op de flanken liggen mooie dorpen gedrapeerd rond de kerktoren.

In deze vallei heerst rust, maar dat was niet altijd zo. Het is van oudsher een grensgebied waar graven en hertogen wel eens slaags raakten. Ook tijdens de eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog werd er hevig gevochten.

250 km aan wandeltrajecten ...

In totaal bevat het netwerk 250 km aan wandeltrajecten met 170 knooppunten. Stippel je eigen tocht uit en maak die zo lang je wil. In de gids die je kan vinden in de vakantiewoning krijg je meer uitleg over de bezienswaardigheden op je weg.

Arontshoekwandeling

Vertrek aan de Sint-Pauluskerk voor een tocht langs de historisch belangrijke plaatsen van de dorpen Geetbets en Rummen, zoals het kasteel van Terlenen en de heuvel de Motte - een verhoogde gracht - waar Geetbets is ontstaan.

Gemeente: Geetbets - Deelgemeenten: Grazen, Rummen - Afstand: 9 km

Bokkerijderspad

Een korte wandeling door de kleinste deelgemeente van Geetbets: Grazen. De Abdij van Oriënten dateert al uit de dertiende eeuw en je komt langs fraaie hoeves zoals de boerderij Vinckenbosch. De mooie en geklasseerde Grazenmolen dateert uit de achttiende eeuw.

Gemeente: Geetbets - Deelgemeenten: Grazen - Afstand: 9 km

Grootveldwandeling

Ontdek het mooie platteland tussen Geetbets en het gehucht Hogen, dat het hoogste punt van de gemeente vormt. Je komt langs enkele opvallende heilige huisjes, zoals de kapel van de OLV-van-Bijstand en de Antoniuskapel aan de eeuwenoude Heirbaan.

Gemeente: Geetbets - Afstand: 8 km

Sint-Rochuswandeling

Een fikse wandeling door een uitgestrekt landschap met tal van bezienswaardigheden. Het kasteel van Geetbets midden in het groen en de eeuwenoude Monnikenhof van Vlierbeek – die dateert van 1433 - zijn ongetwijfeld de blikvangers.

Gemeente: Geetbets - Afstand: 9 km

Oude Tramroute

Wandel door de geschiedenis van Rummen. Bewonder de oude pastorie uit 1630 en de fraaie restanten van een windmolen in het gehucht Bergeneinde. Aan de Persoonstraat volg je het traject van de verdwenen tramlijn die ooit Sint-Truiden met Herk-de-Stad verbond.

Gemeente: Geetbets - Deelgemeenten: Rummen - Afstand: 6 km

En er is natuurlijk nog véél meer...

Schulensmeer en Schulensbroek

In dit natuurgebied en vogelparadijs kan je wandelen in een uitgestrekt, vochtig grasland waar vele planten en dieren zich thuis voelen. Vanop het uitkijkplatform van het bezoekerscentrum Schulensmeer heb je een prima uitzicht op de vogels. Er vertrekken verschillende wandelpaden.

Provinciedomein Het Vinne – Zoutleeuw

Bezoek Vlaanderens grootste binnenmeer, bewandel 5 bewegwijzerde paden doorheen het unieke riet-landschap & ontdek de diverse fauna en flora. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten beschikbaar in en rond het recreatiedomein. Zo vind je onder andere een zintuigenbeleefpad en een kruidentuin.

Provinciedomein Halve maan – Diest

Tussen de Demer en Diest, in de golven van het Hageland, ligt het Provinciedomein Halve Maan. Het park ontleent zijn naam aan de ‘lunette’, een onderdeel van de negentiende-eeuwse verdedigingsgordel rondom de stad. De vroegere wachtpost is uitgegroeid tot een bruisend ontspanningsoord waar vandaag sport en spel, actie en rust en verleden en heden centraal staan.

Domein Duizendjarige Eik

De Duizendjarige Eik is niet alleen het oudste monument van Lummen, maar zou ook wel eens de oudste gerechtsboom van het land kunnen zijn. Onder deze boom werd recht gesproken maar even goed gefeest en oorlog gevoerd. Hij werd zelfs 2 maal in brand gestoken…Geniet van de rust en laat je inspireren door deze mysterieuze plek.

Slag der Zilveren Helmen Museum

Het Museum Slag der Zilveren Helmen is een museum in het Halense gehucht Rotem, dat voorwerpen bevat aangaande de Slag der Zilveren Helmen uit 1914. Er zijn wapens, uniformen, foto's, schilderijen en andere voorwerpen uitgestald die de herinnering aan deze veldslag in stand houden.

Nòg niet genoeg?